روکش دندان ؛ معرفی مزایا و معایب روکش دندان و انواع مختلف آن

روکش دندان مانند کلاهکی است که روی تاج دندان قرار می گیرد. روکش علاوه بر زیبایی، به استحکام و ماندگاری دندان کمک بسیار زیادی می کند.

روکش دندان یا همان تاج دندان کلاهکی به شکل دندان است که دندان پوسیده، شکسته، ضعیف یا فرسوده را ترمیم می کند. دندانپزشکان همچنین از روکش برای پوشاندن ایمپلنت های دندانی و دندان های درمان شده با عصب کشی یا همان روت کانال شده  استفاده می کنند. روکش های دندان  از مواد مختلفی از جمله فلز، رزین و پرسیلن ساخته شده اند. این روکش ها با مراقبت مناسب بین 5 تا 15 سال عمر می کنند.

مشاوره رایگان جهت روکش و زیبایی دندان

کامپوزیت و لمینیت و ایمپلنت اقساطی

جهت استعلام تماس بگیرید

روکش دندان چیست و چه کاربردی دارد؟

روکش دندان شبیه کلاهکی روی دندان است که به طور کامل قسمت تاج دندان را پوشش می دهد؛ به طوری که پس از نصب روکش، بدنه ی دندان مشخص نمی باشد. دندان هایی که عصب کشی شده و به مقدار زیادی تخریب یا شکسته شده اند، قطعا به روکش نیاز دارند. اگر این مدل دندان ها روکش نشوند، پس از مدت کمی بقیه ی تاج آنها نیز تخریب شده و دیگر عملکردی نخواهند داشت. برخی افراد برای داشتن لبخندی زیبا و دندان هایی با ظاهر سالم و جذاب، دندان های ترمیمی یا عصب کشی شده خود را روکش می کنند.

هنگامی که دندان به شدت تخریب شده باشد، بعد از پر کردن آن با مواد مخصوص، از روکش دندان برای محافظت از آن استفاده می کنند. روکش دندان که به آن پروتز دندان ثابت نیز گفته می شود، یک روکش شبیه به تاج دندان و هم رنگ دندان می باشد. این پروتز یا تاج مصنوعی، از تخریب و صدمه دیدن بیشتر دندان جلوگیری کرده و باعث می شود برای جویدن غذا، مشکلی نداشته باشید. یکی دیگر از مزایای نصب روکش برای دندان این است که زیبایی دندان شما مانند قبل حفظ می شود و هنگام خندیدن یا صحبت کردن، مواد پرکننده داخل دندان مشخص نمی شوند. با نصب روکش دندان، می توانید با خیال راحت غذا بخورید، بخندید و صحبت کنید؛ زیرا دندان های شما همان زیبایی و قدرت عملکرد قبل از تخریب را خواهند داشت.

 

روکش دندان

روکش دندان برای چه دندان هایی استفاده می شود؟

  • تقویت دندان ضعیف

  • محافظت و حمایت از دندان ترک خورده  

  • ترمیم یک دندان فرسوده یا شکسته 

  • نگه داشتن یک بریج  در جای خود 

  • پوشاندن دندانی که به شدت لکه دار شده یا تغییر رنگ داده است

  • پوشاندن دندان درمان شده با عصب کشی یا اندو

  • پوشاندن ایمپلنت دندان 

زمانی که دندان به شدت پوسیده است و با مواد ترمیم کننده امکان ترمیم کامل نخواهد داشت، از dental crown استفاده می کنند. دندان هایی که تاج آن ها دچار شکستگی شده باشد و یا عصب کشی شده باشند نیز، روکش می شوند. گاهی به دلیل پوسیدگی زیاد، مقدار قابل توجهی از حجم دندان از بین رفته یا دیواره دندان می شکند؛ در این مواقع با روکش کردن دندان، به راحتی می توان کارایی و زیبایی قبل از پوسیدگی را به دندان بازگرداند.

دندان هایی که عصب کشی شده اند و یا به دلیل عصب کشی دیواره ی آن ها نازک شده باشند، نیاز شدیدی به روکش خواهند داشت. روکش باعث می شود حجم باقی مانده از دندان خراب شده بتواند هنگام جویدن خوراکی ها، عملکردی مانند قبل از تخریب دندان داشته باشد. در صورتی که دندان هایی که شکسته باشند یا بر اثر عصب کشی و ترمیم، حجم کمی از آنها باقی مانده باشد را روکش نکنید، همان مقدار باقی مانده از دندان نیز از بین خواهد رفت. برخی افراد به دلیل اینکه نمی توانند هزینه ی زیاد کامپوزیت یا لمینت را بپردازند، برای زیباتر شدن لبخند و دندان های خود، از dental crown استفاده می کنند. گاهی برخی دندان ها به طور مادرزادی کوچکتر از سایر دندان ها می باشند؛ روکش می تواند سایز و شکل دندان ها را یکسان و مرتب کند. با این روش دندان هایی زیبا با فرم متناسب خواهید داشت.

انواع روکش دندان

آیا به دلیل داشتن دندان های شکسته، فاصله زیاد بین دندان ها یا سایر مشکلات دندانی رویای یک لبخند کامل را دارید؟

انواع روکش دندان برای زیبایی

شما این فرصت را دارید که به لطف انواع روکش دندان جلو، لبخند خود را بهبود ببخشید و اعتماد به نفس خود را افزایش دهید. روکش های دندانی توسط متخصصین دندانپزشکی زیبایی استفاده می شوند. این روکش ها می توانند دندان های شما را تغییر دهند و یکدست کنند. شکاف ها را پر کنند و لبخندی سفید و مرواریدی به شما ببخشند. آن ها نه تنها لبخند بهتری به شما می دهند، بلکه از دندان های شما نیز محافظت می کنند.

وقتی در مورد انواع روکش دندان برای زیبایی فکر می کنیم، باید همه ی گزینه های موجود را در نظر بگیریم. روکش های زیرکونیومی، روکش های چینی، روکش های موقت، روکش های دائم و ونیر های کامپوزیت گزینه هایی هستند که می توانیم آن ها را انتخاب کنیم. البته هنگام انتخاب علاوه بر جنس روکش باید به  ویژگی های دیگر نظیر دوام و طول عمر نیز توجه داشته باشیم. به یاد داشته باشید که هر مدل روکشی، مناسب شما نیست و باید هنگام انتخاب، از پزشکتان بخواهید روکشی که مناسب برای شماست را به شما پیشنهاد دهد.

در زمینه دندانپزشکی زیبایی، انواع دیگر سرامیک ها نیز برای ساخت روکش ها یا سایر پروتز های دندان استفاده می شود، به ویژه سرامیک های کم فیوز بر پایه زیرکونیا و آلومینیوم.

دو نوع اصلی روکش در صنعت دندانپزشکی وجود دارد که به نام های پرسلن و رزین کامپوزیت شناخته می شوند. هر دوی این مواد در طیف وسیعی از زیر گروههای روکش مانند E-max، زیرکونیا، لومینیرز و روکش های رزینی استفاده می شوند. انتخاب روکش به بودجه، سطح راحتی و وضعیت دندان شما بستگی دارد. ما سعی خواهیم کرد با اطلاعات دقیق در مورد انواع مختلف روکش ها، روند را برای شما آسان تر کنیم.

زمانی که نسوج تاجی دندان ضعیف شده یا از بین می رود، برای جلوگیری از تخریب بیشتر دندان از dental crown استفاده می شود. زمانی که دندان دچار پوسیدگی شده، سطح آن به شدت ساییده شده و یا تاج دندان شکسته باشد، نیاز به یک روکش برای دندان خواهید داشت.  هنگامی که دندان دچار پوسیدگی می شود، باید به سرعت دندان را ترمیم کنید. اگر پوسیدگی در سطوح اولیه باشد، روش ترمیم آن ساده تر و کم هزینه تر خواهد بود. در صورتی که پوسیدگی عمقی شده و پیشروی کند، ریشه و عصب دندان درگیر شده و نیاز به عصب کشی خواهید داشت. در نتیجه قسمت بیشتری از دندان تراشیده شده و دیواره ها ضعیف خواهند شد. در این مواقع به روکش دندان نیاز حتمی خواهید داشت.

برای ساخت روکش دندان، از مواد مختلفی استفاده می شود. برخی دندان ها به روکش های خاصی نیاز دارند و برخی قابل انتخاب هستند. بسته به نیاز هر دندان و انتخاب بیمار، روکش های متنوعی قابل استفاده هستند. انواع روکش برای دندان عبارت اند از:

  • روکش تمام سرامیکی
  • روکش تمام فلزی
  • روکش سرامیکی فلزی
  • روکش استیل

در ادامه به توضیح هریک از انواع روکش ها می پردازیم

انواع روکش دندان چیست و در چه مواردی نیاز به روکش دندان است؟

روکش های پرسلن (چینی)

روکش های چینی، پوسته هایی نازکی از جنس سرامیک هستند که به قسمت جلویی دندان می چسبند. این روکش ها را می توان روکش سنتی نیز دانست. این روش به یک راه حل محبوب و دائمی برای لبخند های هالیوودی تبدیل شده است. روکش های پرسلن حداقل ده سال عمر می کنند. با مراقبت صحیح دندان، آن ها می توانند بیش از 20 سال دوام بیاورند.

هنگام قرار دادن روکش های چینی، دندانپزشک از دندان های شما عکس می گیرد. سپس اطمینان حاصل می کند که روکش های سفارشی شما کاملاً با ساختار موجود شما مطابقت دارند. دندانپزشکتان معمولاً در این ملاقات روکش های موقتی را نیز اعمال می کند که در مراجعه بعدی شما با روکش های چینی جدید جایگزین می شوند. دندانپزشک شما برای آماده کردن دندان های شما جهت قرار دادن پرسلن، دندان های شما را تراش می دهد.

ونیر های کامپوزیت

ونیر های کامپوزیت که به عنوان روکش باند شده نیز شناخته میشوند، روشی کم هزینه برای بهبود لبخند شما هستند. آن ها را می توان در یک بار مراجعه به دندانپزشک اعمال کرد. روکش های باند شده حدود 5 تا 10 سال دوام می آورند و به لطف مواد کامپوزیتی که دندان های جلویی شما را می پوشانند، لبخندی بی نقص ایجاد می کنند. این روکش ها برای دستیابی به ظاهری طبیعی دندان ها، صیقلی و صاف می شوند. ونیر های کامپوزیت به شما کمک می کند تا به لبخند رویایی خود برسید. با این حال، آن ها بیشتر از ونیر های چینی در معرض شکستن و لکه شدن هستند.

لومینیرز

روکشهای لومینرز ضخامتی به اندازه لنز تماسی دارند، برخلاف نازک بودنشان از مقاومت بالایی برخوردار می باشند. استفاده از لومینیرز نیازی به تراشیدن مینای دندان ندارد. آن ها بیش از 20 سال دوام خواهند داشت و در صورت تمایل کاملاً برگشت پذیر هستند.

وجوه کامی

عمدتا ماده اولیه ساخت روکش های پالاتال، طلا است. آن ها همچنین در مواد چینی یا کامپوزیت موجود هستند. روکش های پالاتال برای درمان و مدیریت ساییدگی مورد استفاده قرار می گیرند. این روکش ها در داخل دندان های بالایی قرار داده می شوند.

روکش های دندان موقت

روکش های موقت معمولاً قبل از قرار دادن روکش های چینی یا زمانی که ایمپلنت انجام می دهید، استفاده میشوند. روکش های موقت از نوعی رزین یا پلاستیک انعطاف پذیر ساخته می شوند. در نهایت، نصب این نوع روکش های دندانی به هر مورد خاص، به میل بیمار و همچنین به هزینه روکش های مختلف بستگی دارد.

روکش تمام سرامیکی

روکش دندان سرامیکی با روش های متفاوتی ساخته می شود. از جدیدترین روش های ساخت این روکش می توان به روش استفاده از تکنولوژی دیجیتالی اشاره کرد. در این روش، دستگاه دیجیتالی روکش را طراحی کرده، تراش های لازم را انجام داده و در نهایت روکش را می سازد. یکی از مزایای استفاده از این روش این است که می توانید رنگ روکش را انتخاب کنید. تنها نکته قابل توجه این است که قبل از اتمان ساخت روکش می توانید رنگ آن را تغییر دهید و پس از ساخت، امکان تغییر رنگ آن وجود نخواهد داشت.

روکش سرامیکی بیشترین شباهت را به رنگ دندان دارد اما از نظر استقامت، نسبت به سایر مدل ها ضعیف تر می باشد. برای کسانی که زیبایی دندان ها اولویت آن ها است، روکش تمام سرامیکی یا چینی انتخاب بسیار مناسبی می باشد. این نوع روکش با لثه ها به خوبی سازگار است و زیبایی آن روی دندان بی نظیر است. رنگ این روکش تغییر نمی کند و در قسمت لبه های روکش، حالت سایه تیره ایجاد نمی شود. کسانی که به فلز موجود در روکش های فلزی حساسیت دارند، می توانند از روکش سرامیکی استفاده کنند. این روکش عفونت و التهاب ایجاد نمی کند، رنگ سفید طبیعی داشته و زیبایی به خصوصی به دندان ها می بخشد؛ اما مقاومت پایین این روکش باعث شده تا اکثرا کسانی که قصد زیبایی دندان های خود را دارند، از این روکش استفاده کنند.

روکش تمام فلزی

یکی دیگر از انواع dental crown، روکش تمام فلزی است. این روکش برخلاف تصورات عموم، از یک فلز ساخته نمی شود؛ زیرا یک فلز خالص نمی تواند برای روکش کردن دندان مناسب باشد. به همین دلیل از آلیاژ فلزات برای ساخت این روکش استفاده می کنند. معمولا برای ساخت این روکش از 60 درصد آلیاژهای قیمتی استفاده می کنند. این آلیاژها شامل آلیاژ فلزات قیمتی مانند طلا، پالادیوم و پلاتینیوم می باشند که معمولا 40 درصد مواد تشکیل دهنده آن ها، طلا است؛ به همین دلیل این روکش به روکش طلا معروف است.

روکش طلا، استحکام و مقاومت بسیار بالایی در بین روکش های دیگر داشته که همین موضوع باعث گرانتر بودن این روکش می شود. در ساخت این نوع روکش، برای قسمت داخلی که روی بافت دندان قرار می گیرد، از طلا و برای قسمت بیرونی از چینی استفاده می شود. می دانیم که طلا از زمان های بسیار قدیم، به عنوان بهترین ترمیم کننده دندان مورد استفاده قرار می گرفته است. امروزه نیز، طلا بهترین ماده کاربردی در دندانپزشکی می باشد. روکش طلا، سازگاری بسیار خوبی با لثه ها داشته و هیچ گونه حساسیت یا التهابی در بدن ایجاد نمی کند. این روکش دچار خوردگی نمی شود و با گذشت زمان رنگ آن تغییری نمی کند( رنگ آن همیشه طلایی می ماند که سلیقه برخی افراد نمی باشد). بهترین ماده برای مجاورت با بافت دندان، طلا است؛ به طوری که هرچه زمان بیشتری طی شود و عمل جویدن غذا بیشتر صورت بگیرد، این روکش بهتر می شود.

روکش سرامیکی فلزی

پر طرفدارترین نوع روکش دندان، روکش سرامیکی فلزی می باشد. این روکش به منظور بالا بردن مقاومت روکش های سرامیکی طراحی شده است. روکش سرامیکی فلزی به روکش pmf مشهور است و دارای اسکلتی فلزی است که لایه ی رویی آن، سرامیک می باشد. به این ترتیب از لحاظ ظاهری، زیبایی آن مشابه روکش تمام سرامیکی است اما مقاومت آن از روکش سرامیکی بیشتر می باشد. معمولا یک لبه فلزی در پشت این نوع روکش مشخص است؛ با گذر زمان و سایش لثه ها، ممکن است لبه فلزی این روکش قابل تشخیص شود. با گذر زمان، خوردگی این روکش باعث می شود لبه های این روکش تغییر رنگ داده و به رنگ آبی یا مشکی در بیایند. این موضوع باعث بد رنگ شدن لثه می شود. رنگ چینی استفاده شده در این روکش کدرتر از رنگ طبیعی دندان است. در صورتی که فرد به بهداشت دهان و دندان خود به خوبی رسیدگی کند، میزان استقامت و استحکام این نوع روکش مطلوب می باشد.

روکش استیل

معمولا هنگامی که دندان های شیری کودکان نیاز به ترمیم دارند، برای محافظت بهتر از آنها از روکش استیل استفاده می کنند. روکش استیل به صورت موقت روی دندان های شیری کودکان باقی می ماند تا زمانی که دندان دائم آن ها شروع به رشد کند. جنس روکش استیل مقاومت و استحکام بالایی داشته و عملکرد خوبی در جویدن خوراکی دارد. از نظر هزینه، روکش استیل ارزانترین نوع روکش برای دندان می باشد.

روکش دندان بدون پایه و کاربردهای آن

روکش دندان بدون پایه یکی از راه های کمک به سلامت دندان است. روکش نوعی پروتز دندانی است که جهت محافظت از دندان های ضعیف و کمک به حفظ سلامت و زیبایی آن مورد استفاده قرار می گیرد. دندان ها یکی از اصلی ترین اعضای صورت تمامی موجودات خصوصا انسان ها هستند، چرا که علاوه بر عمل جویدن غذا نقش به سزایی را در زیبایی صورت بر عهده دارند. استفاده بیش از حد از شیرینی جات، عدم استفاده از مسواک و … از جمله عواملی هستند که سبب می شوند تا دندان ها شروع به پوسیدگی کنند. خوشبختانه امروزه علم در زمینه دندان پزشکی پیشرفت زیادی کرده است. کاشت دندان، پر کردن و روکش انواع روش های ترمیم و حفاظت از دندان هستند. یکی از روش های بسیار کاربردی که علاوه بر کمک به زیبایی دندان از پوسیدگی و از بین رفتن آن جلوگیری می کند، استفاده از روکش بدون پایه است.

مزایای روکش دندان بدون پایه

روکش های دندان بدون پایه جهت بهبود سلامت دهان و دندان و بهبود عیوب زیبایی دندان مورد استفاده قرار می گیرند. از جمله مزایای استفاده از روکش های بدون پایه عبارت است از:
⦁ تغییر شکل در دندان ها
⦁ بهبود بخشیدن به ظاهر دندان
⦁ ترمیم کردن ایمپلنت های دندان
⦁ محافظت از دندان بعد از کانال ریشه
⦁ نگه داشتن دندان های ترک خورده و آسیب دیده در کنار هم
⦁ جایگزین کردن پرکننده های بزرگ یا فرسوده
⦁ ترمیم کردن دندان های شکسته یا ترک خورده
⦁ عمر طولانی به دلیل دوام و استحکام بالای تاج ها

روکش های ایمپلنت دندان

روکش ایمپلنت را می توان همان تاج دندان دانست که روی پایه ایمپلنت قرار می گیرد. روکش های ایمپلنت مانند سایر روکش های دیگر انواع مختلفی دارند. روکش تمام زیرکونیا، روکش فریم زیرکونیا و روکش PFM از انواع روکش دندان برای ایمپلنت می باشند.

روکش گلاسمایل

این روکش های 100 درصد چینی بسیار نازک هستند و ضخامت آن ها بیش از 0.3 میلی متر نیست. آن ها بدون بیهوشی و کاملاً بدون درد بر روی دندان ها قرار می گیرند.

روکش های دندان E-MAX و CELTRA S

سرامیک E-Max یک روکش بسیار مقاوم است. آن ها زیباترین نوع روکش هستند و با لبخند شما هماهنگی خوبی دارند. روکش های E-Max یا Celtra از ماده ای ساخته شده اند که از نظر رنگ نتیجه طبیعی و از نظر مقاومت طولانی مدت می باشند. ظرافت آن ها در اکثر موارد نیازی به آماده سازی قبلی دندان ندارد، بنابراین این روش کاملاً بدون درد است. این روکش ها به شما این امکان را می دهد که دندان های سفید و زیبا با لبخندی خیره کننده داشته باشید.

فلدسپاتیک

روکش هایی که اصطلاحاً فلدسپاتیک نامیده می شوند، روکش هایی هستند که از سرامیک ساخته می شوند. آن ها نسبت به روکش های E-max شکننده تر هستند و به شما این امکان را می دهند که با ضخامت های بسیار نازک سرامیک کار کنید و مجبور نباشید مینای دندان های خود تراش دهید. سرامیک فلدسپاتیک ماده معدنی است که به شما امکان می دهد اثری بسیار طبیعی و نزدیک به ساختار دندان خود داشته باشید.

آن ها هنگام نصب به مهارت و دقت زیادی نیاز دارند. توسط تکنسین دندانپزشکی ساخته شده اند تا لبخندی عالی داشته باشید. فقط در دو جلسه بدون مداخله روی دندان لبخندی باشکوه و شایسته خواهید داشت.

روکش دندان دائمی

وقتی از روکش های دائمی صحبت می کنیم، منظور ما یک نوع روکش غیرقابل برگشت و مادام العمر است. روکش های دائمی روکش هایی هستند که برای مدت طولانی از دندان های شما محافظت کرده و ظاهر آن ها را بهبود می بخشند. انواع زیادی از روکش های دائمی مانند E-max، زیرکونیوم، پالاتل و لومینیرز موجود است. بسته به مشکلات دندانی شما، دندانپزشک ممکن است به شما توصیه کند که از یکی از این نوع ونیر های دندانی برای بهبود لبخند خود استفاده کنید.

با توجه به هزینه روکش های دندانی، آن ها گران ترین ونیر های موجود در بازار هستند، اما طبیعی ترین و ماندگار ترین روکش می باشند.

چه عواملی در انتخاب روکش دندان موثر است؟

دندانپزشک برای انتخاب روکش عوامل مختلفی را مدنظر قرار می دهد. روکش های بدون پایه در زمانی که بافت دندانی به طور عمده از دست رفته است، سلامت دندان در خطر باشد، دندان هایی که در اثر پرکردن های اساسی یا درمان های ریشه ضعیف شده باشند مورد استفاده قرار می گیرند. از جمله موارد تاثیرگذار درانتخاب روکش دندان عبارت است از:
⦁ محل قرارگیری دندان هایی که باید روکش شود
⦁ موقعیت بافت لثه ای دندان ها
⦁ میزان دندان هایی که هنگام لبخند دیده می شوند
⦁ رنگ و عملکرد دندان ها

میزان دوام روکش دندان

طول عمر روکش دندان ها به عوامل مختلفی بستگی دارد که با رعایت برخی از نکات نیز می توان آن را افزایش داد. افرادی که از عادات نا سالمی پیروی می کنند سایش و ترک خوردگی روکش های آنها به مراتب بیشتر می باشد. از جمله این عادات می توان به شکستن مواد سخت با دندان ها، جویدن مواد سفت و یا چسبناک و استفاده از دندان های خود برای باز کردن محصولات بسته بندی اشاره داشت. با رعایت تمامی این موارد عمر مفید یک روکش 5 تا 15 سال می باشد که در افراد مختلف متغیر می باشد. اگر شب هنگام دچار دندان قروچه می شوید باید هر چه زودتر به پزشک روانشناس مراجعه کرده تا برای شما داروی مناسب را تجویز کند. دندان قروچه باعث سایش دندان های سالم و شکستن و ترک خوردن روکش ها و حتی کامپوزیت های می گردد.

بهترین روکش دندان چیست؟

برای پاسخ به این سوال باید به نوع دندان و نیاز هر دندان به روکش توجه کرد. برای مثال دندان های جلویی هنگام صحبت کردن یا خندیدن، کاملا مشخص می شوند. در صورتی که این دندان فشار زیادی تحمل نمی کنند، روکش سرامیکی گزینه ی مناسبی برای آن ها می باشد. روکش سرامیکی رنگ طبیعی و ظاهری بسیار شبیه به دندان های دیگر داشته و برای زیباتر شدن لبخند بسیار مناسب است. در صورتی که دندان های شما کج و نامرتب باشند، فشار زیادی به دندان های جلویی وارد می شود. در این موقع، روکش سرامیکی فلزی یا روکش طلا برای دندان های شما مناسب است. در صورتی که از رنگ طلایی دندان های جلویی خود استقبال می کنید و در پرداخت هزینه آن مشکلی ندارید، روکش طلا بهترین گزینه برای شما می باشد.

دندان های عقبی هنگام صحبت کردن یا خندیدن کمتر دیده می شوند و از طرفی فشار بیشتری را تحمل می کنند. برای انتخاب dental crown های عقبی، روکش سرامیکی فلزی گزینه مناسب تری می باشد. در صورتی که در پرداخت هزینه روکش مشکلی ندارید، می توانید از روکش طلا نیز برای دندان های عقبی استفاده کنید.

روکش دندان

ارزانترین نوع روکش دندان کدام روکش است؟

معمولا برای روکش دندان، هزینه این کار برای فرد بسیار مهم است. هزینه dental crown به عوامل مختلفی از جمله: نوع روکش، جنس روکش و هزینه آزمایشگاه بستگی دارد. به طور کلی هرچه از روکش با کیفیت بهتری استفاده شود، هزینه بیشتری باید پرداخته شود. معمولا روکش سرامیکی فلزی یا همان پرسلن باند شده به فلز، ارزانترین روکش دندان شناخته می شود. قیمت این روکش بسته به نوع آلیاژهای موجود در قسمت فلزی آن، متغیر است. معمولا روکش های سرامیکی فلزی رایج از آلیاژهای مقاوم با قیمت متوسطی ساخته می شوند.

مراحل قرار دادن روکش دندان به چه صورت است؟

آماده سازی دندان برای روکش معمولاً به دو بار مراجعه به دندانپزشک نیاز داردمرحله اول شامل معاینه و آماده سازی دندان، ویزیت دوم شامل قرار دادن تاج دائمی است.

اولین ویزیت: معاینه و آماده سازی دندان

در اولین ویزیت برای آماده شدن برای روکش، دندانپزشک شما ممکن است چند عکس اشعه ایکس برای بررسی ریشه های دندانی و استخوان اطراف آن بگیرد. اگر دندان پوسیدگی وسیعی داشته باشد یا خطر عفونت یا آسیب به پالپ دندان وجود داشته باشد، ممکن است ابتدا درمان ریشه دندان انجام شود.

قبل از شروع فرآیند ساخت روکش، دندانپزشک شما دندان و بافت لثه اطراف دندان را بی حس می کند . سپس، دندانی که روکش را دریافت می کند، در امتداد سطح جونده و کناره ها تغییر شکل می دهد تا جای مناسب برای تاج ایجاد شود. مقدار حذف بستگی به نوع تاج استفاده شده دارد. از سوی دیگر، اگر ناحیه بزرگی از دندان از بین رفته باشد (به دلیل پوسیدگی یا آسیب)، دندانپزشک شما از مواد پرکننده برایساختندندان برای حمایت از تاج استفاده می کند.

پس از تغییر شکل دندان، دندانپزشک شما معمولاً از خمیر یا بتونه برای ایجاد اثری از دندان برای دریافت روکش استفاده می کند. با این حال، گاهی اوقات، برداشت ها با یک اسکنر دیجیتال ساخته می شوند. قالب گیری از دندان های بالا و زیر دندان برای دریافت روکش دندان نیز انجام می شود تا مطمئن شوید که تاج روی بایت شما تأثیری نخواهد داشت.

قالب ها یا اسکن ها به آزمایشگاه دندانپزشکی که در آن روکش ساخته می شود ارسال می شود. روکش معمولاً در عرض دو تا سه هفته به مطب دندانپزشک شما بازگردانده می شود. اگر روکش از پرسلن ساخته شده باشد، دندانپزشک شما سایه ای را نیز انتخاب می کند که بیشتر با رنگ دندان های مجاور مطابقت دارد. در طی اولین ویزیت مطب، دندانپزشک شما یک روکش موقت برای پوشاندن و محافظت از دندان آماده شده در حین ساخت روکش میسازد. روکش های موقت معمولاً از اکریلیک ساخته می شوند و با استفاده از سیمان موقت در جای خود نگه داشته می شوند.

ویزیت دوم: دریافت روکش دائمی دندان

در ویزیت دوم، دندانپزشک شما تاج موقت را برمی دارد و تناسب و رنگ تاج دائمی را بررسی می کند. اگر همه چیز قابل قبول باشد، از یک بی حس کننده موضعی برای بی حس کردن دندان استفاده می شود و تاج جدید به طور دائم در جای خود فیکس می شود.

برای قرار دادن dental crown، دندانپزشک مراحل زیر را به ترتیب انجام می دهد:

دندانپزشک ابتدا دهان را معاینه کرده و از دندان عکس رادیوگرافی می گیرد. در این عکس میزان پوسیدگی دندان و وضعیت ریشه دندان مشخص می شود. در صورتی که دندان نیاز به ترمیم یا عصب کشی داشته باشد، باید این مراحل انجام پذیرند. بعد از اتمام ترمیم یا عصب کشی دندان، ادامه عملیات قرار دادن روکش انجام می شود.

در مرحله بعد باید آماده سازی های دندان انجام شود. برای آماده سازی دندان، مقداری از دندان را تراش می دهند تا فضای لازم برای قرار گرفتن روکش تامین شود. در صورتی که مقدار زیادی از حجم دندان از بین رفته باشد، دندانپزشک آن قسمت را با مواد پرکننده پر می کند. این کار باعث می شود روکش پس از قرار گرفتن، استحکام بیشتری داشته باشد و از دندان جدا نشود.

بعد از شکل دادن دندان، با استفاده از یک خمیر مخصوص دندان را قالب گیری می کنند. بجز دندان مورد نظر،  از دندان کناری و مخالف نیز قالب گیری انجام می شود؛ این کار باعث می شود روکش به بهترین صورت ساخته شود و در فک به طور کامل هم تراز دندان های دیگر قرار گیرد.

سپس قالب دندان های شما را به آزمایشگاه می فرستند تا طبق آن ها روکش ساخته شود. معمولا بین دو تا سه هفته dental crown شما ساخته می شود. برای جلوگیری از ورود باکتری ها و پوسیدگی دندان، در این مدت با استفاده از یک روکش موقت دندان شما را روکش می کنند.

جلسه دوم روکش موقت شما برداشته می شود. دندانپزشک سایز و رنگ dental crown را بررسی کرده و در صورتی که مشکلی نداشته باشند روی دندان شما نصب می شود.

بهترین روکش دندان

روکش دندان چگونه روی دندان نصب می شود؟

نحوه ی قرار دادن روکش دندان دائمی و موقتی با یکدیگر متفاوت است. برای نصب روکش موقتی از چسب ضعیفی استفاده می شود که بتوان آن را از دندان جدا کرد. روکش موقتی دندان تا زمانی که روکش دائمی در آزمایشگاه ساخته شود و قابل نصب باشد، روی دندان باقی می ماند. برای نصب کردن روکش دائمی، از یک چسب قوی استفاده می کنند. این چسب با مینای دندان پیوند شیمیایی برقرار می کند. امکان جدا شدن روکش دائمی از دندان وجود ندارد.

چه زمانی باید روکش دندان را عوض کنیم؟

اگر روکش دندان به منظور زیبایی روی دندان قرار گرفته باشد، هر زمانی که زیبایی دندان از بین رفته باشد امکان تعویض روکش وجود دارد. روکش های سرامیکی و سرامیکی فلزی معمولا از طول عمری بین 5 تا 15 سال برخوردار هستند. به این صورت بعد از گذشت این زمان، باید این روکش ها تعویض شوند. روکش های تمام فلزی معمولا طول عمر بالای 20 سال دارند. به طور کلی اگر دندانپزشک تشخیص داد روکش قابل استفاده است و نیازی به تعویض ندارد، روکش را تعویض نکنید.

گاهی اوقات مشکلاتی برای دندان، لثه یا روکش به وجود می آیند که نیاز به تعویض روکش خواهید داشت. برای مثال در صورتی که لثه در اطراف دندان پسروی کرده باشد یا دچار ورم و التهاب شده باشد، باید روکش تعویض شود. اگر پس از نصب روکش، دندان شما درد گرفت و این درد ادامه داشت، باید برای بررسی و یا تعویض روکش، به دندانپزشک مراجعه کنید. در صورتی که روکش آسیب دیده باشد و یا دچار ساییدگی شده باشد، نیاز به تعویض روکش خواهید داشت. هم چنین در صورتی که رنگ روکش تغییر کرده و بد رنگ شده باشد، باید dental crown را تعویض کنید.

اگر از روکش به خوبی مراقبت نکنید، طول عمر آن به حداقل ترین زمان یعنی 5 سال می رسد. در صورتی که به بهداشت دهان و دندان خود رسیدگی کنید و هر روز از نخ دندان و مسواک استفاده کنید، طول عمر روکش تا 15 سال ادامه خواهد داشت. اگر هر 6 ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه کرده و برای انتخاب روکش، بهترین نوع آن را تهیه کنید، طول عمر روکش دندان شما 20 تا 30 سال ادامه دار خواهد بود.

روکش دندان چیست

نحوه مراقبت از روکش دندان چگونه است؟

برای مراقبت و نگهداری بیشتر از dental crown ، باید موارد زیر را رعایت کنید:

از خوردن غذاها و خوراکی های سفت که باعث می شوند روکش لب پر شده یا دچار شکستگی شود، خودداری کنید.

به طور مرتب باید مسواک بزنید؛ با این کار از آسیب دیدن لثه اطراف روکش جلوگیری می کنید. هم چنین زیبایی روکش حفظ شده و از جرم گرفتن روکش جلوگیری می شود.

بعد از هر بار غذا خوردن باید دندان ها را مسواک بزنید. در صورتی که امکان مسواک زدن ندارید، از شستشو دادن دهان با آب استفاده کنید.

هر روز برای تمیز کردن دندان های خود از نخ دندان استفاده کنید. با این کار لا به لای دندان ها به خوبی تمیز می شوند.

برای مسواک دندان ها، به جای استفاده از خمیر دندان سفید کننده، از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید.

از مسواک با شانه های نرم استفاده کنید. مسواک هایی که شانه های سفت و زبری دارند، به لثه اطراف روکش آسیب وارد کرده و باعث پس روی لثه می شوند.

برای نگهداری بهتر روکش ، روش درست مسواک زدن را از دندانپزشک خود بپرسید. گاهی برخی افراد با وجود مداومت در مسواک زدن، دچار پوسیدگی دندان و مشکلاتی از این قبیل می شوند. روش صحیح مسواک زدن در نگهداری و افزایش طول عمر روکش، بسیار مهم است.

بعد از گذشت نهایتا هر 6 ماه، به دندانپزشک مراجعه کرده و دندان های خود را چکاپ کنید.

پوسیدگی زیر روکش دندان به چه علت است؟

زمانی که روکش دندان قدیمی شده باشد یا قسمت هایی از آن جدا شده باشند، باکتری ها در آن قسمت نفوذ می کنند. بعد از نفوذ، در جایی که امکان رشد و تکثیر داشته باشند شروع به فعالیت کرده و باعث پوسیدگی دندان و لثه می شوند. در صورتی که درد یا عفونتی حس نکنید و بعد از گذشت زمان زیادی متوجه این موضوع شوید، دندان شما پوسیده یا کرم خورده خواهد شد. برای جلوگیری از رشد باکتری ها و پوسیدگی دندان زیر روکش، بهتر است هر 6 ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه کنید.

دندانپزشک با بررسی دندان و لثه، سلامت یا میزان پوسیدگی دندان را تشخیص می دهد. در صورتی که دندان زیر روکش دچار پوسیدگی شده باشد، روکش را از روی دندان جدا کرده و پوسیدگی ها را از دندان تخلیه می کند. اگر التهاب به بخش پالپ دندان سرایت نکرده باشد، دندان نیازی به عصب کشی نخواهد داشت. در این صورت دندانپزشک مراحل گفته شده برای قالب گیری و ساخت روکش را تکرار می کند. سپس دندان ترمیمی را با یک روکش جدید پوشش خواهد داد. در صورتی که دندان نیاز به عصب کشی داشته باشد، ابتدا عصب کشی دندان به طور کامل انجام شده و سپس مراحل ساخت و نصب روکش انجام می پذیرد.

روکش دندان برای چه افرادی مناسب نیست؟

روکش دندان یک روش بسیار مهم و تاثیر گذار در محافظت از دندان های آسیب دیده می باشد. هم چنین دندان هایی که امکان ترک خوردن یا شکستن آن ها در اثر فشار فک وجود دارد، نیاز به روکش خواهند داشت. نکته قابل توجه این است که همیشه و برای رفع هر مشکلی نمی توان از روکش کردن دندان استفاده کرد. برای دندان هایی که ترک های عمیقی دارند به حدی که این ترک به ریشه دندان رسیده باشد، نمی توان روکش قرار داد. دندان هایی که ریشه ی آن ها دچار تحلیل یا آسیب دیدگی شده است را نمی توان با روکش ترمیم کرد. دندان هایی که بخش مرکزی آن ها یا همان پالپ، عفونت داشته باشد قابل روکش کردن نیستند؛ این دندان ها ابتدا باید عصب کشی شده و سپس روکش شوند. به طور کلی برای اطمینان از اینکه دندان شما قابلیت روکش کردن را داشته باشد، باید به دندانپزشک مراجعه کرده تا دندان شما به خوبی بررسی شود.

عوامل موثر در قیمت روکش دندان

روکش دندان بدون پایه با توجه به موقعیت دندان شما انجام می گیرد. آسیب های دندانی، پوشاندن کانال ریشه دندان، ترمیم پوسیدگی دندان، حفظ ساختار دندان و جایگزینی دندان از دست رفته از جمله مواردی است که روکش برای آن ها مفید است. عوامل مختلفی در قیمت روکش ها موثر است از جمله:
⦁ میزان استفاده از مواد مرغوب و تکنیک های بروز
⦁ کیفیت روکش مورد استفاده
⦁ تجربه و تخصص پزشک در روکش گذاری و …

نتیجه گیری

با روکش های دندانی می توان ظاهر دندان ها را تغییر دارد و لبخندی هالیوودی داشت. در صنعت دندانپزشکی انواع روکش دندانی وجود دارد که عبارتند از:

  • روکش های تمام فلز
  • روکش های سرامیکی
  • روکش های PFM
  • روکش زیرکونیا
  • روکش های دیسیلیکات لیتیوم یا E- MAX
  • وکش های کامپوزیت صمغ

شما می توانید با توجه به بودجه تان بهترین گزینه را انتخاب نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس جهت مشاوره رایگان